Vertraging – nu met Sanne Thunnissen in Festina Lente

Eerder was ze te gast in de donderdagserie Beeld en Storm: Sanne Thunnissen. Nu exposeert ze haar verwaaide paraplu’s en ander werk in poëziecafé Festina Lente aan de Looiersgracht in Amsterdam. Tot 13 juli 2014, want dan ruimt ze daar – zoals ze het zelf zegt – alles weer op. Erg blij ben ik dat het gedicht Vertraging uit mijn recentste bundel, Dit is hoe een storm ontstaat, nu heel mooi boven een tafeltje bij een verwaaide paraplu van Sanne hangt.

Een mooie omschrijving van haar werk vond ik op Sanne’s website. Daarin zie je ook meteen de verwantschap tussen haar project en het mijne: een ode aan de wind en aan mensen die verdwalen in stormachtig weer.

Sanne paints deplorable umbrellas with colours you think raindrops would contain and weathered colours of metal situated outside. Then shooting them like the tiny pitiable creatures they have become. Much like the people lost in stormy weather. A tribute to the wind, the rain, the power of nature opposed to man.

In mijn bundel vind je die natuur trouwens niet alleen tegenover de mens. Een hoofdpersoon, die in de bundel soms Storm wordt genoemd, wil de storm in zichzelf ontdekken en ‘het’ vervolgens ‘laten gaan’.

In het gedicht ‘Vertraging’ is het nog niet zover. De man is nog anoniem en de storm is nog niet tot uitbarsting gekomen, maar de eerste wolken manifesteren zich: het wordt drukkend benauwd in de metro en de passagiers irriteren zich aan het niet voortbewegen van de metro. Dit is het titelgedicht van mijn bundel. Als je de voorkant van Dit is hoe een storm ontstaat inscant met de Layar-app op je telefoon lees ik het aan je voor. Hieronder kan je het gedicht dat in Festina hangt lezen. Daar verklap ik verder niets mee, want er hangt nog genoeg ander moois van Sanne in Festina Lente.

VERTRAGING

Een meter voor het rode sein
komt het vertrek
waarin iedereen elkaar bekijkt
tot stilstand

Voorzichtig tikt de regen
vergrendeld blijven de deuren
vingers betrommelen een raamkozijn
voorzichtig tikt de regen nog

Langzaam begint het te dagen:

dit is geen kamer maar een doorgang tot
een eindpunt
dat op afstand blijft

een moeder haalt haar targets niet
een hand reikt _
bereikt het verlangde niet

Dit is hoe een storm ontstaat

Hieronder zie je nog zo’n paraplu van Sanne: haar deelname aan de Beeld en Storm-serie op Facebook.

Meer over Sanne hier op haar website. Meer over Festina Lente hier op Facebook. Meer over Dit is hoe een storm ontstaat lees je hier.