Een gedicht uit de Achterhoekse Verzen

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Willem Sluiter zijn regels “Waer iemand duisent vreugden soek/Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek” neerschreef. Hij zal hij niet gedacht hebben dat hij de naamgever zou worden van de Achterhoek.

Op tal van manieren wordt het 350-jarig jubileum van de Achterhoek dit jaar gevierd. Stichting Eeuwig Erbarmen besloot een reeks van boeken uit te geven die een relatie heeft met de Achterhoek. En de naam daarvoor was natuurlijk snel gevonden: de Achterhoek 350-reeks. Dankzij financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Coulissen Fonds, Stichting De Roos-Gesink, G.A. van de Lugt Stichting, Het Plantenfonds, Stichting Eeuwig Erbarmen en giften van particulieren is de eerste uitgave een feit.

De eerste publicatie is een bijzondere dichtbundel ‘de Achterhoekse verzen’: 12 gedichten van Pim te Bokkel, over zijn jeugd in de Achterhoek. Hans Mellendijk waagde zich aan een Achterhoekse vertaling. Het resultaat is een tweetalige dichtbundel, verluchtigd met tekeningen van Bert Scheuter.

Hieronder twee bladzijden met het vertaalde gedicht, het origineel, en de tekening van Bert Scheuter.